Biblikus kéziratok és segédletek

 

Ezen az oldalon összegyűjtve közlöm mindazon netes helyeket, ahol a Szentírás kéziratai fényképpel, s legtöbbször tudományos kutatást segítő eszközökkel. Remélem, hogy a legtöbbet sikerül ide bejegyezni, azért, hogy az érdeklődők illetve azok, akik a mai napig azt hiszik, mind ez csak a képzelet szülöttei, meg egyházi koholmány, a saját szemeikkel is meggyőződjenek a valós voltukról. 

Az oldal neve Rövid leírás
CSNTM Ez az egyik legjobb hely, ahol igen sok Újszövetséggel kapcsolatos kézirat megtalálható. A rövid papirusz-töredékektől a kódexekig sok minden. 
Codex Sinaiticus Az oldal a nevéhez híven a Sinai Kódex lapjait adja közre, digitalizált alakban. Igen komoly keresési lehetőségekkel rendelkezik, jól használható hely.
Vatikáni kódex A Vatikáni kódex lelőhelye, magában a Vatikáni Könyvtárban. Ennyit arról, hogy titkosan kezelik a régi kéziratokat. 
Codex Alexandrinus British Library Az Alexandriai kódex két helyen: a Brit Könyvtárban – lelőhelyén – és a CSNTM oldalán. Ez viszonylag szerényebb eszközökkel rendelkezik, de a fényképek itt is nagyon jó minőségűek.
Nestle-Aland Novum Testamentum Graece Az egyik legfontosabb tudományos Újszövetség szöveg gondozás található ezen az oldalon. Jómagam is ennek a 27. kiadását használtam / használom a fordításban.
Biblia Hebraica Stuttgartiensa 1967/77 Az Ószövetség iratok kritikai tudományos kiadása.
A Német Bibliatársaság gondozásában: UBS-GNT 5. kiadás 2014 Az Újszövetség egy másik kiadása.
A Septuaginta a Német Bibliatársaság gondozásában Az Ószövetség görög nyelvű szövege.
Biblia Sacra Vulgata a Német Bibliatársaság gondozásában A latin nyelvű biblia szövege.
Az Újszövetség görög nyelve nyelvtani szóvizsgálattal Egy magyar vállalkozás a görög nyelvű elemzésekkel bővített Újszövetségi írás.
Goodspeed Manuscript Collection, Újszövetség 1284-1312, Örmény nyelvű Újszövetség a négy evangélium nélkül
Görög iratok koiné-ban  Iratok, szószedet, lexikon, nyelvtan a koiné görögben
Bibliafordítások Az Immánuel gyülekezet párhuzamos bibliafordításai

 

Share Button